Як зігнути арматуру в домашніх умовах

Питання, як гнути арматуру, не вдаючись до допомоги професійного обладнання, може стати ребром не тільки на будівельних об'єктах, а й на приватних подвір'ях, наприклад, на присадибній ділянці. При виникненні потреби зігнути сталеві прути, коли доступу до електричних верстатів на об'єкті немає, можна використовувати ручний інструмент для згинання арматури. Сьогодні розповімо про прості, але дуже функціональні інструменти від виробника Afacan.  

Найпоширеніші ручні інструменти для згинання арматури: 

Ключ для згинання арматури Afacan

Спеціальний інструмент, який застосовується для згинання сталевих прутів, зафіксованих в бетонних конструкціях, називається ключем для арматури. Матеріал ключа - легована сталь, яка в районі робочої зони загартована індукційним способом, що забезпечує міцність і довговічність інструменту. 

Рукоятка покрита спеціальною порошковою фарбою, має прогумований наконечник для зручного хвата.
Інструментальний ряд ключів для арматури Afacan налічує 12 моделей, які призначені для згинання прутків діаметром від 10 мм до 32 мм, з кроком 2 мм За один раз один ключ може зігнути 1 сталевий прут певного діаметру. Вага одного ключа від 950 г до 7,5 кг, довжина — від 710 до 1500 мм.


Зазначені вага і розмір дозволяють легко експлуатувати інструмент і переносити з місця на місце.

Ручний верстат для згинання арматури Afacan

Спеціальний інструмент, який застосовується для згинання круглої, квадратної і смугової сталі, називається верстатом для арматури. Ручні верстати Afacan призначені для згинання арматури в холодному стані.
Модельний ряд складається з 7 моделей, які гнуть арматуру діаметром від 6 до 16 мм, а довжина важелів варіюється від 940 мм до 1430 мм, в залежності від моделі.


Перед використанням ручного верстата його слід закріпити на міцній горизонтальній поверхні за допомогою саморізів або болтів. Для кращого розуміння принципів роботи з ручним верстатом для згинання арматури Afacan, пропонуємо подивитися відео: →
 

Просунуті способи згинання арматури

До професійних методів відноситься згинання арматури за допомогою електричних верстатів. Такі пристосування значно підвищують ефективність процесу, спрощують роботу та дозволяють гнути арматуру в промислових масштабах. Їх використання доцільно для великих підприємств, що займаються виготовленням залізобетонних конструкцій, спеціалізованих організаціях з виробництва арматури й на будмайданчиках під навісом. У приватному будівництві при невеликому обсязі робіт досить мати ручний верстат для гнуття арматури. Для якісної гнуття варто правильно зафіксувати ручний верстат на столі або станині за допомогою саморізів або гвинтів, які міцно угвинчуються в станину. 

!!! Важливий момент: приварювати верстат не можна! Фіксувати потрібно тільки за допомогою саморізів або гвинтів.

Що вибрати: ручний ключ або верстат для згинання арматури?

Якщо немає необхідності гнути арматуру в промислових масштабах, ручного інструменту буде достатньо для приватного будівництва. Питання в тому, який саме інструмент слід придбати. 

Давайте розберемося:

  • ключ для згинання арматури використовується для арматури, зафіксованої в бетоні
  • верстат для згинання арматури, що використовується на стадії підготовки армування конструкції.

Для чого потрібна гнута арматура

Сфера застосування гнутих сталевих прутів вельми широка. В процесі зведення залізобетонних конструкцій, найбільш вразливими місцями вважаються місця стиків арматури-наприклад, кути. Створення кутів і інших конструкційних елементів шляхом перетину рівних сталевих прутків — порушення технології будівництва. Саме в такому випадку варто використовувати цільну арматуру, гнуту відповідно до необхідної конфігурації. 

Для того щоб зігнути прутки в домашніх умовах часто вдаються до кустарних, ненадійних методів: перед гнуттям надпилюють прут або розжарюють за допомогою паяльної лампи. Ці дії значно послаблюють конструкцію, негативно позначаються на міцності сталевих виробів. За технологією, гнути арматуру варто тільки в холодному вигляді й виключно механічним способом. В такому випадку, прутки зберігають початкові фізико-хімічні властивості і забезпечують міцність залізобетонних конструкцій. 

Ось чому ключі або верстати для згинання арматури користуються великим попитом в якісному приватному або промисловому будівництві.

Ручний верстат для згинання арматури AFACAN 12EB

Для згинання арматури від 6 мм до 12 мм і створення більш плавних вигинів.

Ручний верстат для згинання арматури AFACAN 10EB

Ручний верстат для згинання арматури від 6 мм до 10 мм.

Ручний верстат для згинання арматури AFACAN 14ЕС

Для згинання арматури діаметром від 6 мм до 14 мм.