Що таке хомут з арматури

Що таке хомут із арматура, як воно зробивши і ніякий існувавши форма хомут

Правильне створення металевого каркаса при зведенні залізобетонних споруд є одним з найважливіших етапів в будівництві. Саме металевий каркас надає залізобетонної конструкції високу міцність, зменшує кількість бетону при заливці, тим самим зменшуючи вагу всієї конструкції, запобігає розтріскування в результаті розтягування бетону. 

Крім робочих стрижнів (арматури), каркас складається з величезної кількості допоміжних елементів, в тому числі і хомутів з арматури, про які в цій статті ми поговоримо більш детально. 
 

Що таке хомут із арматура?

Хомути з арматури - це спеціальні металеві елементи, які використовуються в стрижневих конструкціях для поперечної фіксації арматури різних шарів. Найчастіше їх виготовляють з гладких металевих прутів, загинаючи краю хомутів у вигляді гаків для надійної фіксації. Хомути з гладких прутів вважаються більш жорсткими в порівнянні з хомутами з рифлених прутів, так як їм необхідна додаткова фіксація. Через це краю рифлених прутів необхідно пов'язувати. 
 

Нащо потрібний арматурний хомут?

Арматурні Хомути виконують ряд наступних функцій:

  • створюють опори для робочих стрижнів під час складання каркаса
  • запобігають деформації і зміщення арматури при заливці
  • запобігають утворенню діагональних тріщин
  • запобігають прогин, кручення та інші поперечні навантаження. 


Ніякий бувши вид хомут із арматура?

Арматурні Хомути бувають відкриті, закриті і посилені. 

  1. Відкриті Хомути виготовляються у формі літери»П". Вони і використовуються для додаткового посилення кутів, а також для місць установки дверей, вікон, і інших найбільш навантажених частин залізобетонної конструкції; 
  2. Закриті арматурні Хомути виготовляються у формі рамочки і є найпоширенішим видом серед цих виробів. Вони витримують поперечні навантаження різних напрямків. 
  3. Посилені Хомути розраховані на крутні навантаження, тому їх ще називають накрученими хомутами. Вони використовуються в місцях з крутними навантаженнями. Також, завдяки посиленим хомутам, залізобетонна конструкція виходить більш сейсмостійкою. 
     

Який діаметр хомут із арматура?

Діаметр арматурного хомута не повинен бути нижче 6 мм і вище 12 мм.

Як гнути Хомути задля фундамент?

Для того, щоб швидко, рівно і легко зігнути велику кількість арматурних хомутів використовуються спеціальні ключі для гнуття арматури. Хорошим виробником як ручних, так і електричних інструментів для згинання та різання арматури вважається Afacan, який вже більше 50 років виробляє свою продукцію і відомий високою якістю інструментів і доступними цінами. 


 

Рекомендується звернути увагу на ручний верстат для згинання арматури Afacan 10EB для створення плавних кутів вигину і Afacan 10E для створення гострих кутів вигину арматури. Вони призначені для згинання сталевих прутів діаметром від 6 мм до 10 мм Верстати виготовлені з високоякісної легованої сталі і покриті спеціальною порошковою фарбою. З ручними інструментами від Afacan працювати з арматурними хомутами і не тільки дуже зручно, так як при необхідності змінити будівельний майданчик вони дуже просто монтуються і демонтуються, а також не вимагають підключення до електрики.  Головне-працювати на рівній горизонтальній поверхні. 

Ручний верстат для згинання арматури AFACAN 10EB

Ручний верстат для згинання арматури від 6 мм до 10 мм.